Udruženje e-Razvoj je održalo svoju devetu konferenciju pod radnim nazivom

 

Konferencija e-Razvoj 2019

 Tema konferencije je bila:

Putevi i izazovi digitalne transformacije 

 

Mesto održavanja:  Zadužbina Ilije M. Kolarca, Studentski trg br. 5, Beograd

Datum:  22. mаrt 2019. godine (petak)

Vreme: od 09:30 do 16:00 čаsovа

Broj mesta: 200

 

Informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) predstavljaju osnovu digitalne industrijske revolucije koja danas profiliše rad savremenih kompanija i funkcionisanje globalnog svetskog tržišta. Pomeranje fokusa sa industrijskog i tradicionalnog ka digitalnom pristupu poslovanju, kreiranje digitalne ekonomije zasnovane na znanju i brojne tehnološke inovacije posebno vezane za drugi talas uznemirijućih (disruptive) digitalnih tehnologija (mobilne komunikacije, društveni mediji, oblak računarstvo, big data analitika, Internet stvari) i Četvrtu industrijsku revoluciju suštinski menjaju poslovni ambijent. 

Do skoro su velike kompanije gutale male kompanije. Situacija se menja. Pojavom novih inovativnih malih potpuno digitalnih kompanija koje su odmah u startu primenile digitalni oblik poslovanja usmeren ka kupcu koristeći sve moguće resurse digitalne infrastrukure i najnovija IKT dostignuća, odnos snaga se promenio, pogotovo u slučajevima kada se velike kompanije teško ili veoma sporo prilagođavaju novim savremenim oblicima poslovanja u skladu sa nadirućim revolucionarnim digitalnim izazovima i nephodnom hitnom digitalnom transormacijom poslovnih procesa i svim oblicima resursa i svesti da je to potrebno uraditi.

Sve vlade širom sveta bilo razvijenih ili zemalja u razvoju, u manjoj ili većoj meri, investiraju u razvoj naučne i tehnološke infrastrukture. Njihov cilj je da ostvare što brži napredak u transformaciji svojih privreda u digitalne ekonomije kako bi uvećali svoju sposobnost kreiranja vrednosti i ostvarivanja maksimalne konkurentnosti.

Na mikronivou preduzeća, proces digitalizacije znači visok intenzitet primene novih digitalnih tehnologija u svim oblastima rada i poslovanja preduzeća u cilju unapređenja poslovnih operacija, otkrivanja novih poslovnih modela, jačanja poslovne inteligencije i povezivanja preduzeća sa kupcima i stejkholderima.

Tri su glavna područja u poslovanju svih preduzeća bila ona velika ili mala, u kojima digitalizacija treba da donese najviše koristi: 

Digitalna transformacija nije lak posao, ali je neophodan. Ko to shvati uspeće, a ko ne shvati poslovno će stagnirati i brzo ili eventualno manje brzo propasti. Srbija zaostaje u procesu digitalizacije svoje privrede i svojih preduzeća, tako da su neophodne hitne akcije koje će voditi kreiranju regulatornog okruženja i investicionog okvira koji će podržati digitalnu tranziciju privrede i digitalnu transformaciju domaćih preduzeća. 

Kojim putevima je moguće ići i koji su to sve izazovi u procesu digitalne transformacije poslovanja nadamo se da je dala bar deo odgovora i ova konferencija u izlaganjima kompetentnih stručnjaka predstavnika kompanija lidera u oblastima digitalinog poslovanja, digitalnih resursa i digitalne transformacije.  

 

Program i agendu Konferencije e-Razvoj 2019 preuzmite ovde.

 

Sponzori i donatori Konferencije e-Razvoj 2019